Λένε για την Ελλάδα πως λόγω οικονομικής κρίσης χάνει τα "καλύτερα μυαλά" της που πάνε στο εξωτερικό. Ο Άγιαξ να δείτε τι... ταλέντα έχει χάσει!

Από τότε που ο νόμος “Μποσμάν” έγινε πραγματικότητα το ποδόσφαιρο άλλαξε αυτόματα. Οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης που έχουν (και θα έχουν) πολλά εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ξεκίνησαν να κάνουν την μία μεταγραφή πίσω από την άλλη “λεηλατώντας” έτσι συλλόγους με ιστορία και βαριά φανέλα. Συλλόγους που μπορεί να είχαν στην τροπαιοθήκη τους ένα σωρό κούπες, όμως, μπροστά στα ατελείωτα… μηδενικά των αντιπάλων τους απλά δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα και απλά έβλεπαν τα καλύτερα (ποδοσφαιρικά) μυαλά να πηγαίνουν αλλού. Τρανό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Άγιαξ. Ο “Αίαντας” κουβαλάει μία “κατάρα”. Βγάζει πολλούς ταλαντούχους παίκτες, όμως, δεν προλαβαίνει να τους απολαύσει. Τους μαθαίνει την ποδοσφαιρική αλφάβητο από πολύ νωρίς (περίπτωση Γουέσλεϊ Σνάιντερ) και λίγο πριν εκείνοι πάρουν το πτυχίο υπογράφουν αλλού.

Ωστόσο, τι θα γινόταν αν η ομάδα της Ολλανδίας την τελευταία δεκαετία (στο περίπου πάντα γιατί και η σχέση μου με τα μαθηματικά δεν είναι η καλύτερη) μπορούσε να κρατήσει όλα τα αστέρια της;

Πανικός!

Εμείς πήραμε τη θέση προπονητή στον Άγιαξ και φτιάχνουμε μία dream team με την “καταραμένη” γενιά του και ξεκινάμε με σύστημα 4-3-3, όπως κάθε ολλανδική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της.

Τερματοφύλακας: Γιάσπερ Σίλενσεν

Καλός με την μπάλα στα πόδια και ακόμη καλύτερος στις φάσεις από κοντά αφού τα αντανακλαστικά του παραπέμπουν σε… αίλουρο. Δεν είναι τυχαίο που η Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι τον έκανε δικό της.

“Κέρβερος” για τον Άγιαξ: 2011-2016

Αριστερό μπακ: Μάξγουελ

Πολλά τρεξίματα, σέντρα “ξυράφι”, υψηλή τεχνική, σκόραρε συχνά (εννιά φορές) καλό παιδί και… κολλητός του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Μάξγουελ για αρκετά χρόνια είχε πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του. Έφυγε το 2006 για την Ίντερ. Ακόμη τον νοσταλγούν οι φίλοι του Άγιαξ.

Βραζιλιάνικη… αριστερά στον Άγιαξ: 2001-2006

Στόπερ: Γιάν Βερτόχεν

Πολύ καλή τεχνική τόσο για το ύψος του όσο και για τη θέση του. Τόσο καλή που μπορούσε να παίξει με την ίδια ευκολία και ως αριστερός μπακ. Δεν υστερούσε ούτε στο ψηλό παιχνίδι. Από τα “σπλάχνα” του Άγιαξ με μία σεζόν (2006-2007) δανεικός στη Μπρέντα. Πλέον τον χαίρεται η Τότεναμ.

Κοιμόντουσαν ήσυχοι στο Άγιαξ: 2006-2012

Στόπερ: Τόμας Βερμάελεν

Πριν γίνει πασίγνωστος στην Άρσεναλ, πριν πάρει κούπες χωρίς να… ιδρώσει στην Μπαρτσελόνα και πριν γίνει Ρωμαίος αυτοκράτορας ο Τόμας Βερμάελεν ήταν ένα από τα καλύτερα στόπερ στην Ευρώπη χάρη στον Άγιαξ, όπου μαζί του σκόραρε (επτά γκολ) και μάρκαρε με πάθος και δύναμη! Ακόμη ένα παιδί από τις ακαδημίες του “Αίαντα”.

V for Vermaelen στον Άγιαξ: 2003- 2009

Δεξί μπακ: Γκρέγκορι Φαν Ντερ Βιλ

Πριν τα πολλά τατουάζ και τα πολλά λεφτά τον ξεμυαλίσουν ο Γκρέγκορι Φαν Ντερ Βιλ υπήρξε ένα από τα καλύτερα μπακ στα δεξιά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην πρόσφατη ιστορία του Άγιαξ. Ταχύς, με καλή τεχνική και ακόμη καλύτερη σέντρα. Σιγά μην τον άφηνε η Παρί Σεν Ζερμέν. Παιδί των ακαδημιών και αυτός.

Ο Λούκι Λουκ του Άγιαξ: 2007-2012

Αμυντικός μέσος: Νάιτζελ Ντε Γιονγκ

Καλή η ποιότητα, καλές οι ντρίμπλες και τα τσαλιμάκια αλλά πρέπει σε κάθε ομάδα να υπάρχει και ένας “νεροκουβαλητής”. Ένας που βάζει το κεφάλι του εκεί που άλλοι δεν βάζουν τα πόδια τους και ενίοτε να ρίχνει και καμία “ψιλή” για να σπάει το ηθικό των αντιπάλων. Αυτός ο ρόλος ταίριαζε “ταμάμ” στον Νάιτζελ Ντε Γιονγκ που ήταν από… αμούστακο παιδί στον Άγιαξ (1993).

O terminator του Άγιαξ: 1993- 2006

Επιθετικός μέσος: Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ

Με τον Ζλάταν ούτε “καλημέρα” δεν έλεγαν. Μάλιστα, εκείνος ισχυρίζεται πως ο Σουηδός φορ είχε προσπαθήσει να τον τραυματίσει σε προπόνηση. Ίσως λίγο πριν φύγει από τον Άγιαξ να είχε και μερικά κιλά παραπάνω. Ε και; Αυτά που μπορούσε να τα κάνει ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ με τη μπάλα στα πόδια του άλλοι δεν μπορούσαν να τα κάνουν ούτε στον ύπνο τους! Ακόμη ένα “διαμάντι” που έβγαλε ο Άγιαξ. Κολλητός με τον από κάτω (Γουέσλεϊ Σνάιντερ).

Αρτίστας του Άγιαξ: 1993- 2005

Επιθετικός μέσος: Γουέσλεϊ Σνάιντερ

Ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης που έβγαλε η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια. Μπορούσε να τα κάνει όλα με την ίδια ευκολία. Να τρέξει, να δημιουργήσει, να πασάρει και να σκοράρει (με πολλούς τρόπους), ενώ δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς και τις ηγετικές του ικανότητες. Με… πάμπερς πήγε το 1991 στον “Αίαντα”. Ήταν κολλητός με τον από πάνω.

Αρτίστας του Άγιαξ: 1991- 2007 

Αριστερό εξτρέμ: Κρίστιαν Έρικσεν

Αποτελεί τον ηγέτη της Τότεναμ τα τελευταία χρόνια. Αλλά πριν πάει στην Πρέμιερ Λιγκ για χάρη των “σπιρουνιών” ο Κρίστιαν Έρικσεν έκανε “παπάδες” με τη φανέλα του Άγιαξ για τρία χρόνια και άφησε πολλούς λόγους πίσω του στο Άμστερνταμ για να τον νοσταλγούν. Ακόμη ένα “αστέρι” των ακαδημιών του “Αίαντα”.

“Ανέβασεν” τη ποιότητα του Άγιαξ: 2008- 2013

Δεξί εξτρέμ: Λουίς Σουάρεζ

Από τις λίγες εξαιρέσεις της λίστας μας που ο Άγιαξ δεν εμπιστεύτηκε κάποιο “φυντάνι” από τις ακαδημίες του. Ωστόσο, το τμήμα σκάουτίνγκ του έκανε πολύ καλή δουλειά εντοπίζοντας τον Λουίς Σουάρεζ από τη Γκρόνιγκεν. Ο Ουρουγουανός φορ “δάγκωνε” με τον “Αίαντα” και σκόραρε 81 γκολ σε 110 εμφανίσεις μαζί του.

Ο Άγιαξ “δάγκωνε” στην επίθεση: 2007- 2011

Σέντερ φορ: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Κατά πολλούς ο καλύτερος επιθετικός- παίκτης (αν βγάλουμε από τη σύγκριση τους… εξωγήινους, Λιονέλ Μέσι- Κριστιάνο Ρονάλντο) που έχει βγάλει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τις τελευταίες δεκαετίες. Η αυτού μεγαλειότης, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο “γιος του Θεού” ξεκίνησε από τη Μάλμε, αλλά, στην ουσία τον μάθαμε όλοι όταν έκανε τα “μαγικά” του με τον “Αίαντα”.

Ο Άγιαξ υπηρέτησε τον Ζλάταν: 2001-2004