Το Debut.gr γυρνάει τον χρόνο πίσω και σας θυμίζει το πρώτο Euro που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1960.

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Ιουλίου πριν από 56 χρόνια υλοποιήθηκε η ιδέα του Euro που όλοι πλέον γνωρίζουν. Τότε, στις 6 Ιουλίου 1960, ονομαζόταν Κύπελλο Ευρωπαϊκών Εθνών, ονομασία που επικράτησε για αρκετά χρόνια μέχρι να αντικατασταθεί από το γνωστό σε όλους «EURO».

Στην παρθενική διοργάνωση του 1960 συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες, κάτι που σήμαινε πως η πρεμιέρα του θεσμού ήταν κάτι σαν… ημιτελικός. Όπως είναι προφανές λοιπόν, το πρώτο Euro κράτησε μόλις πέντε (!) ημέρες.

Η οικοδέσποινα -και τότε όπως σήμερα- Γαλλία υποδέχτηκε την Γιουγκοσλαβία στο «Παρκ Ντε Πρενς», σε ένα παιχνίδι με έντονο ενδιαφέρον καθώς ανάλογης εμβέλειας αγώνες και διοργανώσεις δεν είχαν λάβει χώρα μέχρι τότε.

Μάλιστα ο πρώτος αγώνας του Κυπέλλου Ευρωπαϊκών Εθνών ήταν και ένας από τους καλύτερους που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην ιστορία του θεσμού αφού οι Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν με το απίστευτο 5-4 (!) ενώ ως το 75ο λεπτό του παιχνιδιού οι «τρικολόρ» βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 4-2 χάρη στα γκολ των Βίνσεντ (12′), Ετ (43′, 62′) και Βισνιέκι (53′). Για τους φιλοξενούμενους είχαν σκοράρει οι Γκάλιτς (11′) και Ζγιάνετιτς (55′).

Η επική ανατροπή των Γιουγκοσλάβων επετεύχθη μόλις σε πέντε λεπτά με τα γκολ των Κνεζ στο 75′ και Τζέρκοβιτς στο 78′ και 79′.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και το άλλο παιχνίδι της διοργάνωσης όπου η Σοβιετική Ένωση δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στην Τσεχοσλοβακία, την οποία και σκόρπισε με 3-0 χάρη στα γκολ των Ιβάνοφ (34′, 56′) και Πονεντέλνικ (66′).

Στον μικρό τελικό για την τρίτη θέση, η Τσεχοσλοβακία επικράτησε της αγχωμένης Γαλλίας με 2-0 με τα γκολ των Μπούμπνικ (58′) και Πάβλοβιτς (88′) να διαμορφώνουν το τελικό σκορ.

Στον μεγάλο τελικό της δεκάτης Ιουλίου είχαμε ακόμα μία ανατροπή όταν οι Γιουγκοσλάβοι κατάφεραν να προηγηθούν στο κλείσιμο του πρώτου ημιχρόνου με τον Γκάλιτς (43΄) αλλά η Σοβιετική Ένωση επανήλθε μετά την ανάπαυλα και με γκολ του Μετρεβέλι στο 49′ ισοφάρισε σε 1-1.

Οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να πετύχουν το γκολ που θα τους χάριζε τη νίκη μέχρι το σφύριγμα της λήξης και έτσι οδηγήθηκαν στην παράταση για να λύσουν τις διαφορές τους.

Εκεί η Σοβιετική Ένωση επικράτησε στις λεπτομέρειες και με γκολ του Πονεντέλνικ στο 113′ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πρώτο χρονικά «Euro» που διοργανώθηκε.

Το όλο εγχείρημα των Γάλλων είχε εκπληκτική ανταπόκριση αφού κάθε αγώνα παρακολουθούσαν περίπου 20 χιλιάδες άτομα (συνολική προσέλευση 78.958). Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο θεσμός και να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις αφού στις διοργανώσεις που ακολούθησαν συμμετείχαν νέες ομάδες παρά το γεγονός ότι οι διεκδικητές παρέμειναν τέσσερις.

Για την ιστορία πρώτοι σκορερ αναδείχθηκαν οι: Ιβάνοφ (Σοβ. Ένωση), Πονεντέλνικ (Σοβ. Ένωση), Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία), Τζέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) και Ετ (Γαλλία). Την καλύτερη δεν ενδεκάδα της Ουέφα -με διαφορετικά κριτήρια από τώρα φυσικά- αποτέλεσαν οι: Γιασίν (Σοβ. Ένωση-Τερματοφύλακας), Ντούρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία-Αμυντικός), Νοβάκ (Τσεχοσλοβακία-Αμυντικός), Νέτο (Σοβ. Ένωση-Μέσος), Μασόπουστ (Τσεχοσλοβακία-Μέσος), Ιβάνοφ (Σοβ. Ένωση-Μέσος), Μετρεβέλι (Σοβ. Ένωση-Επιθετικός), Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία-Επιθετικός), Πονεντιέλνικ (Σοβ. Ένωση-Επιθετικός), Τσεκουλάρατς (Γιουγκοσλαβία-Επιθετικός) και Κόστιτς (Γιουγκοσλαβία-Επιθετικός).