Ένα όνομα, μία εικοσαετής καριέρα, επτά ομάδες, 306 γκολ. Ή αλλιώς, Ερνάν Κρέσπο.

Πριν τους Μέσι, Αγκουέρο, Ιγκουαΐν και Τέβεζ η Αργεντινή είχε ένα ακόμα αστέρι να κοσμεί την επίθεσή της που άκουγε στο όνομα Ερνάν Κρέσπο.

Who is who
Γεννημένος τον Ιούλιο του 1975 ο Κρέσπο έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο μόλις στα 18 του, ξεκινώντας από το πρωτάθλημα της χώρας του, όπου αγωνίστηκε με την φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ. Στα τρία χρόνια παρουσίας του στην Ρίβερ, ο Κρέσπο κατάφερε να κάνει την διαφορά πετυχαίνοντας 24 τέρματα σε 62 συμμετοχές, κάνοντας όλους να μιλούν για ένα χαρισματικό επιθετικό που κέρδιζε επάξια στα 19 του την κλήση του στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Η ευκαιρία της Ιταλίας
Η καταξίωσή του δεν άργησε να πραγματοποιηθεί με την Πάρμα να του χτυπά την πόρτα και να τον κάνει δικό της μόλις στα 21 του χρόνια. Ο Κρέσπο άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και στην τετραετία που αγωνίστηκε για λογαριασμό της Πάρμα κατάφερε να πετύχει σε 116 αγώνες, 62 τέρματα. Πλέον όλη η Ευρώπη είχε ακούσει και ενδιαφερθεί για εκείνον με την Λάτσιο να τον πλησιάζει και να τον αποκτά για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 25χρονος τότε Κρέσπο συνέχισε να εντυπωσιάζει σκοράροντας σε 39 από τα 54 παιχνίδια που αγωνίστηκε για τους «λατσιάλι». Το 2002 ο Κρέσπο κινεί το ενδιαφέρον της Ίντερ στην οποία θα αγωνιστεί για μόλις ένα χρόνο παίρνοντας λιγότερο χρόνο συμμετοχής (18 μόλις αγώνες) και μένοντας φυσικά αρκετά χαμηλά στο σκοράρισμα (7 γκολ).

crespo1

Η περιπέτεια στο νησί
Το 2003 και έχοντας στην πλάτη μία επταετία παραμονής στην Ιταλία, ο Κρέσπο δέχεται πρόταση από την Τσέλσι που τότε ξεκινούσε να… χτίζεται με τα λεφτά του φρέσκου στην προεδρία της ομάδας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Στους «μπλε» ο Κρέσπο θα παραμείνει, τυπικά, για πέντε χρόνια μετρώντας 49 συμμετοχές και 20 γκολ. Η ποικιλία, ωστόσο, που υπήρχε τότε στην Τσέλσι, έκανε τον Κρέσπο να… περισσεύει και έτσι επέστρεψε, έστω ως δανεικός, στην χώρα που τον ανέδειξε, την Ιταλία, Αρχικά, για το διάστημα 2004-2005 ο Κρέσπο θα φορέσει την φανέλα της Μίλαν με την οποία θα πετύχει 11 τέρματα σε 28 παιχνίδια. Στη συνέχεια από το 2006 ως και το 2008, θα επιστρέψει στην Ίντερ όπου θα μετρήσει 18 γκολ σε 49 αγώνες.

crespo3

Η επιστροφή στην Ιταλία και η… καθίζηση
Μετά το «πέρασμά» του από την Αγγλία, ο Κρέσπο θα επιστρέψει στο ιταλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Ίντερ στην οποία θα αγωνιστεί μέχρι το 2009 σε 14 αναμετρήσεις πετυχαίνοντας μόλις 2 τέρματα. Ο 34χρονος πλέον Κρέσπο δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τον δεινό σκόρερ του παρελθόντος και έτσι μετά από μία σύντομη παρουσία στην Τζένοα (2009-10 16 συμμετοχές, 5 γκολ) θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που τον εμπιστεύθηκε και τον άνδρωσε, την Πάρμα, σημειώνοντας 10 τέρματα σε 46 παιχνίδια.

Η Εθνική
Ο Κρέσπο φόρεσε το εθνόσημο της χώρας του για 12 ολόκληρα χρόνια, από το 1995 ως και το 2007. Από την στιγμή, δηλαδή, που έλαμψε το αστέρι του μέχρι τη στιγμή που αυτή η λάμψη άρχισε να ξεθωριάζει. Για την πολυετή αυτή παρουσία του με την φανέλα της «αλμπισελέστε» αρκεί να ειπωθεί ότι στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών ο Κρέσπο βρίσκεται μία θέση πάνω από τον Μαραντόνα (3η θέση με 35 γκολ).