Το Debut.gr θυμάται έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Άρσεναλ και της εθνικής Ολλανδίας, τον Ντένις Μπέργκαμπ.

Who is Who ?

Ο Ντένις Μπέργκαμπ γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1969 και είναι παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής από την Ολλανδία. Από τα πρώτα του βήματα με τον Άγιαξ, είχε δείξει τις δυνατότητές του και πόσο μεγάλη καριέρα μπορούσε να κάνει. Και στην Ίντερ ήταν εξαιρετικός, όμως, στην Άρσεναλ απογειώθηκε. Γκολ σπάνιας ομορφιάς, μαγικές ντρίμπλες και πάνω απ΄όλα μεγάλος ηγέτης. Αυτά αρκούσαν και με το παραπάνω για να λατρευτεί από τους φίλους των «κανονιέρηδων» και να γράψει με χρυσά γράμματα τ” όνομα του στην ιστορία του συλλόγου.

Άγιαξ

Το 1981 ο Μπέργκαμπ κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη δεύτερη ομάδα του «Αίαντα», μέχρι την άνοδό του στην πρώτη ομάδα το 1986. Σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο γνωστός για τις ικανότητές του στο σκοράρισμα ως κεντρικός επιθετικός ,αλλά και τις θεαματικές του ενέργειες με την μπάλα στα πόδια.

Υπό τις οδηγίες του Γιόχαν Κρόιφ, στις 14 Δεκεμβρίου του 1986 έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Ρόντα και τελείωσε τη σεζόν με 14 εμφανίσεις, καθώς κατέκτησε και το πρώτο του Ευρωπαϊκό Κύπελλο (European Cup Winners Cup το 1987). Το 1990 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ολλανδίας, το 1992 το Κύπελλο UEFA και το 1993 το KNVB Cup.

Από το 1991 έως το 1993 ο Μπέργκαμπ ήταν ο κορυφαίος σκόρερ στο Ολλανδικό πρωτάθλημα και ψηφίστηκε και καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής το 1992 και το 1993. Συνολικά, ο Ντένις κατάφερε να σκοράρει συνολικά 122 γκολ σε 239 ματς και έδειξε πως ήταν έτοιμος, πλέον, να αγωνιστεί και σε ανώτερο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για bergkamp ajax

Ίντερ

Για τον Ντένις Μπέργκαμπ ενδιαφέρθηκαν πολλές Ευρωπαϊκές ομάδες, που χτυπούσαν την »πόρτα» του Άγιαξ συνεχώς, με τον Κρόιφ να τον συμβουλεύει να μην πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Για να φτάσουμε, έτσι, στις 16 Φεβρουαρίου του 1993 όπου η Ίντερ ξόδεψε 7.1 εκατ. αγγλικές λίρες και κατάφερε να να τον προσθέσει στο ρόστερ της. Ο ίδιος σε δηλώσεις του τότε, ανάφερε πως το Καμπιονάτο είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα και πως η Ίντερ έχει όλα όσα ζητάει.

Ντεμπούτο στο ιταλικό πρωτάθλημα έκανε στις 29 Αυγούστου 1993 κόντρα στην Ρετζίνα, σε παιχνίδι που η Ίντερ κέρδισε με 2-1. Το πρώτο του γκολ στην Ίντερ το πέτυχε τον Σεπτέμβριο κόντρα στην Κρεμονέσε. Μάλιστα, κατάφερε να κατακτήσει το UEFA εκείνη τη σεζόν. Συνολικά με τους »νερατζούρι» πέτυχε 30 γκολ σε 81 εμφανίσεις, αποδεικνύοντας πως μπορεί να κάνει διαφορά και σε ανώτερα – από το Ολλανδικό – πρωταθλήματα.

Άρσεναλ

Έπειτα από δυο σεζόν στην Ίντερ, τον Ιούνιο του 1995 η Άρσεναλ ξόδεψε 7.5 εκατ. αγγλικές λίρες για να αποκτήσει τον Μπέργκαμπ. Το ντεμπούτο του το έκανε κόντρα στην Μίντλεσμπρο χωρίς να καταφέρει να σκοράρει ούτε σε αυτό ούτε στα επόμενα 5 ματς, ώσπου στις 23 Σεπτεμβρίου σκόραρε δυο φορές κόντρα στη Σάουθάμπτον στο «Χάιμπουρι».

Αναμφισβήτητα, τα καλύτερα του ποδοσφαιρικά χρόνια τα πέρασε στην Άρσεναλ μιας και ήταν »κανονιέρης» από το 1995 έως το 2006 στην οποία και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Τα 120 γκολ σε 410 εμφανίσεις αλλά και η ηγετική του παρουσία μέσα στο γήπεδο, τον έκαναν ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα των φιλάθλων. Μπορεί να μην ήταν »ιπτάμενος» Ολλανδός(είχε αεροφοβία και απέφευγε να ταξιδέψει με αεροπλάνο, αλλά σκόραρε τόσο αέρινα σαν να… πετούσε.

Αποτέλεσμα εικόνας για bergkamp arsenal

Εθνική ομάδα

Δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε την πορεία του στους «Οράνιε». Ο Ντένις φόρεσε το εθνόσημο από το 1990 έως το 2000 καταφέροντας να σκοράρει 37 γκολ σε 79 ματς, με το Euro ’92 να είναι και το πρώτο μεγάλο τουρνουά στην καριέρα του. Με την εθνική σκόραρε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην καριέρα του, κόντρα στην Αργεντινή, στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.

Αποτέλεσμα εικόνας για bergkamp national team