Το Debut.gr πάει λίγο πίσω τον χρόνο και σας θυμίζει έναν από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες όλων των εποχών.

Ψάχνοντας τα κιτάπια -όπως έλεγαν και οι παλιοί- της ιστορίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μπορεί κανείς να συναντήσει κάθε λογής περιπτώσεις παικτών που να του τραβήξουν στιγμιαία ή και όχι το βλέμμα. Άλλοι για την συχνή επαφή τους με τα δίχτυα, άλλοι για τα αμυντικά τους αντανακλαστικά. Λίγοι όμως θα σου τραβήξουν την προσοχή επειδή ήταν τόσο ολοκληρωμένοι στο παιχνίδι τους όσο ο Μάικλ Μπάλακ.

Τα πρώτα βήματα

Ένας από τους σταθερότερους χαφ της… φουρνιάς του, ο Μπάλακ ήταν ένας άσος στο μανίκι κάθε προπονητή. Μπορούσε να παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις του κέντρου με την ίδια ευκολία και -το σημαντικότερο- με την ίδια επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι μπορούσε να λειτουργεί ταυτόχρονα αμυντικά αλλά και επιθετικά στο παιχνίδι του, με το σουτ του να στοιχειώνει ακόμα τα όνειρα πολλών αντίπαλων γκολκίπερ.

Γεννηθείς τον Σεπτέμβρη του 1976 στο Γκέρλιτς της τότε Ανατολικής Γερμανίας, ο μικρός Μάικλ είχε έρωτα από μικρό παιδί με την στρογγυλή θεά. Μόλις στα επτά του χρόνια ξεκίνησε να παίζει για τις ακαδημίες της τοπικής του ομάδας, Τσέμνιτζερ, όπου και παρέμεινε για δώδεκα ολόκληρα χρόνια.

Στα δεκαεννιά του πλέον και έχοντας τραβήξει ήδη τα πρώτα βλέμματα πάνω του, ο «Μικρός Κάιζερ» όπως τον αποκαλούσαν (αναφερόμενοι στον Μπεκενπάουερ) προωθήθηκε αρχικά στην δεύτερη ομάδα της Τσέμνιτζερ και κατόπιν ακολούθησε τον δρόμο για την πρώτη.

mpal

Η πορεία της «Τσέμνιτζ» έμελλε να μην είναι η ιδανική, αφού υποβιβάστηκε στην πρώτη κιόλας σεζόν που ο Μπάλακ αγωνίστηκε με την φανέλα της. Οι εμφανίσεις του 21χρονου τότε Μάικλ όμως είχαν ξεσηκώσει ψίθυρους, οι οποίοι με την σειρά τους έφεραν στο γήπεδο της Τσέμνιτζερ εκπροσώπους αρκετών ομάδων, μεταξύ των οποίων και της Καϊζερσλάουτερν.

Οι διοικούντες των «κόκκινων διαβόλων» έπεισαν σχετικά εύκολα τον Μπάλακ να δοκιμαστεί στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου και μετά από μόλις 17 παιχνίδια τον προήγαγαν στην ανδρική ομάδα. Εκεί ήταν που ο Μπάλακ θα έκανε την πραγματική διαφορά αφού πήρε φανέλα βασικού σε πολλά παιχνίδια της Καϊζερσλάουτερν και μόλις στην πρώτη χρονιά παρουσίας του στην ομάδα θα κατακτούσε μαζί της το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα.

Τα παιχνίδια περνούσαν γρήγορα, το ίδιο και οι σεζόν και στην Γερμανία πλέον όλοι μιλούσαν για ένα γρανάζι στο κέντρο της Καϊζερσλάουτερν, το οποίο ολοένα και περισσότεροι εκ των μεγαλύτερων συλλόγων της Γερμανίας, έστελναν σκάουτερ για να τον παρακολουθήσουν εν δράσει.

Η ευκαιρία και το «μπαμ» της Λεβερκούζεν

Το 1999 έρχεται η πλήρης καταξίωση για τον Μπάλακ σε ηλικία μόλις 23 ετών. Ένα ωραίο πρωϊνό που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της Καϊζερσλάουτερν, γνωρίζοντας πως κάτι μεγάλο πρόκειται να έρθει σύντομα, τον καλούν στο γραφείο του αθλητικού διευθυντή της ομάδας. Εκεί θα δει γνώριμα πρόσωπα, στελέχη του συλλόγου, αλλά θα του συστήσουν στη συνέχεια ακόμα έναν κύριο. Ήταν από την γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και βρισκόταν εκεί για να του ανακοινώσει ότι πλέον θα αγωνίζεται για την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Δεν περνάει λίγος καιρός και το ίδιο περίπου σκηνικό επαναλαμβάνεται μόνο που αυτή τη φορά έρχεται στα χέρια του μία διαφορετική πρόταση. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν έχει κάνει πρόταση 4.1 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει. Η μεταγραφή ολοκληρώνεται και ο Μπάλακ στα 23 του ανήκει πλέον στην ελίτ του γερμανικού ποδοσφαίρου.

mpala

Στην Λεβερκούζεν ο Μπάλακ παρέμεινε τρία χρόνια μέχρι το 2002, σεζόν τις οποίες ουσιαστικά έκανε το μεγάλο «μπαμ» κάτω από τις οδηγίες των Ντάουμ και Τοπμόλερ. Αυτοί ήταν που ελευθέρωσαν τον ρόλο του στο χορτάρι και κατ” επέκταση έχτισαν γύρω του έναν επιθετικό προσανατολισμό. Το πολυεργαλείο που ονομαζόταν Μάικλ Μπάλακ, σύντομα θα έκοβε και θα έραβε στον άξονα της Λεβερκούζεν, πετυχαίνοντας μάλιστα 27 γκολ στο πέρασμά του από την «BayArena».

Η τελευταία του σεζόν στο Λεβερκούζεν ήταν μία από τις χειρότερες για τον ίδιο αφού στο κλείσιμό της, ο Μπάλακ είδε την ομάδα του να έρχεται δεύτερη στο πρωτάθλημα και να είναι φιναλίστ στο Κύπελλο Γερμανίας και το Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγους μήνες αργότερα, μάλιστα, αυτή τη φορά σε εθνικό επίπεδο, ο Μπάλακ πήρε την… κρυάδα του χαμένου τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Βραζιλία.

Μόναχο καλεί Μπάλακ

Παρά τον χαμένο τελικό της Γιοκοχάμα, ο Μπάλακ είχε μαζέψει αρκετά θετικά σχόλια για τις εμφανίσεις του με την «νασιονάλμανσαφτ» κάτι που λίγες εβδομάδες αργότερα έφερε στα χέρια του πρόταση από την έτερη Μπάγερν της Γερμανίας, αυτή του Μονάχου. Το ποσό που προσέφεραν οι Βαυαροί ανερχόταν στα 13 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ, με τον «Μικρό Κάιζερ» να αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα, βήμα που τον οδήγησε ακόμα πιο κοντά στην απόλυτη δόξα.

m

Με την Μπάγερν, όντας πια ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής και ένας από τους κορυφαίους χαφ στον κόσμο, ο Μπάλακ… σάρωσε τους τίτλους. Συγκεκριμένα, κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του νταμπλ το 2003, 2005 και το 2006 ενώ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου πετυχαίνοντας 58 γκολ στην τετραετία που έμεινε στο Μόναχο, αριθμό ρεκόρ για παίκτη που αγωνίζεται στο κέντρο.

Το ρίσκο της Τσέλσι

Το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες του πλανήτη, έχοντας ανασταλτικά αλλά και επιθετικογενή χαρακτηριστικά σε εξαιρετικά καλό βαθμό, έφερε στην πόρτα του Μπάλακ το 2006 την Τσέλσι. Μία ομάδα που μέχρι τότε βρισκόταν στα χαμηλά στρώματα της Πρέμιερ Λιγκ και που φιλοδοξούσε με τα λεφτά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, να κατακτήσει τα πάντα στο Νησί.

Η νεοσύστατη τότε Τσέλσι, που είχε στο ρόστερ της μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής και που είχε πληρώσει αδρά για να κάνει κάτοικους «Στάνφορντ Μπριτζ» ο Ρώσος μεγιστάνας, κατάφερε την πρώτη κιόλας χρονιά παρουσίας του Μπάλακ στο Λονδίνο να κατακτήσει το F.A. Cup αλλά και το Λιγκ Καπ Αγγλίας.

mp

Η πολυμορφικότητα της Τσέλσι και η ύπαρξη μεγάλων σκόρερ στο ρόστερ της δεν άφηναν στον Μπάλακ τους χώρους και τις ελευθερίες που είχε στην Μπουντεσλίγκα, δίνοντας έμφαση έτσι στο χτίσιμο ενός ασυναγώνιστου διδύμου με τον Φρανκ Λάμπαρντ στον άξονα των «μπλε» του Λονδίνου που κυριαρχούσε σε όλες τις μονομαχίες τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά.

Η κακοδαιμονία του Μπάλακ με το Τσάμπιονς Λιγκ, συνεχίστηκε και στην Τσέλσι, με την οποία έφτασε ως και τον τελικό την σεζόν 2007-08 χωρίς όμως να καταφέρουν οι Λονδρέζοι να σηκώσουν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Στην θητεία του με τους «μπλε» πάντως ο Μπάλακ πήρε την… χαρά να πανηγυρίσει την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ το 2010, έχοντας ωστόσο στο ενεργητικό του δύο δεύτερες θέσεις το 2007 και το 2008.

Η επιστροφή στο Λεβερκούζεν

Στα 34 του πια και έχοντας πάρει απόφαση να παίξει τα τελευταία παιχνίδια της καριέρας του, ο Μπάλακ μετακόμισε ξανά στην πατρίδα του για λογαριασμό της Λεβερκούζεν, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012, αγωνιζόμενος συνολικά σε 35 αγώνες και μετρώντας μόλις δύο τέρματα. Στις 2 Οκτωβρίου εκείνου του χρόνου, ο Μπάλακ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και τα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η Εθνική και το παράπονο

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή του «Μικρού Κάιζερ» υπήρξε αδιαμφισβήτητα η παρουσία του στην Εθνική ομάδα της χώρας του.

Όπως για όλους τους ποδοσφαιριστές έτσι και για τον Μπάλακ, υπήρξε μία ιδιαίτερη στιγμή της καριέρας του, η κλήση του από την εθνική Γερμανίας. Όπως ήταν λογικό προηγήθηκε η εθνική κάτω των 21, με την οποία, ωστόσο, αγωνίστηκε μόλις σε 19 παιχνίδια, βρίσκοντας όμως δίχτυα επτά φορές.

Λίγο καιρό πριν υπογράψει για την Μπάγερ Λεβερκούζεν το καλοκαίρι το 1999, ο Μπάλακ επιλέγεται για την εθνική ομάδα ανδρών της Γερμανίας και μόλις στα 23 του βρίσκεται ανάμεσα στα μεγαθήρια του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ένα παιδί ανάμεσα στα «πάντσερ».

Κανένας όμως δεν θα το περίμενε, αυτό το παιδί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών για την «Νασιονάλμανσαφτ» μετρώντας 42 τέρματα σε 98 συμμετοχές με το εθνόσημο.

mpa

Όσον αφορά την Εθνική Γερμανίας, ο Μπάλακ συνέχισε να είναι ιδιαίτερα… άτυχος αφού έφτασε δύο φορές μία ανάσα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2002 και το 2006, αλλά αμφότερες δεν κατάφερε να… πιεί νερό αφού η Γερμανία τερμάτισε δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα.

Την ίδια τύχη είχαν τα «πάντσερ» και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (κατά κόσμον EURO) το 2008 όταν και έφτασαν για ακόμα μία διοργάνωση στον τελικό αλλά ηττήθηκαν από την «χρυσή» γενιά της Εθνικής Ισπανίας με 1-0 χάρη σε γκολ του Φερνάντο Τόρες.

Ήταν ο τελευταίος τελικός που έμελλε να αγωνιστεί με την φανέλα της «Μάνσαφτ» ο Μάικλ Μπάλακ αφού μετά από μία άσχημη παρεξήγηση με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιοακίμ Λεβ, ο οποίος τον άφησε εκτός ομάδας, αποφάσισε να αποσυρθεί από την Εθνική Γερμανίας.